Motivul ciudat pentru care legile de compensare a facturilor trebuie modificate: nu mai merge ca iarna trecută
ANRE avertizează cu privire la faptul că e nevoie de o schimbare urgentă a legislației care a fost adoptată pentru a diminua impactul scumpirilor de pe umerii consumatorilor români de energie și gaz natural.
ANRE spune că situația în care am fost iarna trecută nu trebuie să se mai repede. Mai exact, legile au avantajat consumatorii, dar au prejudiciat furnizorii. Multe dintre companii susțin că nici până în ziua de azi nu și-au văzut banii de la stat, din decontările promise, deși au susținut din propriul buzunar măsurile de sprijin. Acesta a fost modelul de lucru de iarna trecută, acuză furnizorii, tocmai de aceea ce cere de urgență schimbarea legislației, astfel încât furnizorii să nu mai poată fi amânați la plată.
Din cauza neclarităților din legislația adoptată de autorități, furnizorii nu și-au primit banii promiși pentru decontări. Statul a întârziat plățile, acuză unele companii.
“OUG 118/2021 adoptată prin Legea 259, ulterior modificată prin OUG 3/2022 , este un act normativ care încă necesită modificări în regim de urgență pentru a clarifica o serie de aspecte neclare și care au condus deseori la blocarea procesului de decontare”, arată ANRE într-un document.
Iată ce spun experții ANRE în legătură cu această mare problemă pentru companiile din Energie:
“Enumerăm câteva aspecte ce trebuie clarificate:
–recunoașterea achizițiilor din dezechilibre de tip deficit în relatia cu Transgaz
– recunoașterea cantităților distribuite ce au prețul mai mare decât plafonul stabilit pentru achizitii dar care a fost facturat clientilor finali sub prețul plafonat aferent.
– raportarea în ore CET sau ore RO a cantităților achiziționate în vederea stabilirii prețului mediu ponderat necesar calculului sumei ce revine spre decontare operatorilor.
–am sesizat Ministerul Energiei (ME – n.red.) asupra faptului că la plafonare nu exista cuprins în OUG 118/2021, respectiv OUG 3/2022, regularizarea diferenței dintre cantitatea distribuită vs citită/ livrată, drept pentru care am propus ME inițierea unui amendament la OUG 3/2022, care sa rezolve această problema, având în vedere ca OUG 3/2022 se află în procesul legislativ la Camera Deputaților.
În egala măsură trebuie să menționăm faptul că normele de aplicare ale OUG 118/2021 (Ordinul Comun nr 155 al ME, MMPS si MF) au apărut cu mare întarziere, în luna ianuarie 2022″.
Acestea fiind spuse, legea de iarna trecută ar putea fi schimbată. De notat faptul că se urmăresc schimbări ale relației statului cu furnizorii, iar consumatorii nu vor fi afectați, din datele disponibile până acum, sub nicio formă.
După cum se indică mai sus, este vorba despre aducerea unor clarificări legislative care să permită furnizorilor să-și primească la timp decontările prevăzute de măsurile de sprijin acordate de Guvern firmelor și populației.
Transelectrica, de exemplu, are mari probleme financiare. Cifrele oficiale indică un declin puternic al profitului, în 2022. Acesta a scăzut de 40 de ori, compania riscând să încheie anul pe pierdere.
Printre explicațiile pe care conducerea Transelectrica le-a găsit pentru a justifica aceste cifre stă la loc de cinste faptul că piața de energie continuă să fie lipsită de predictibilitate. De asemenea, mai spun reprezentanții companiei, aceasta se confruntă și cu majorarea fulgerătoare a prețurilor de achiziție.
Rămâne de văzut dacă autoritățile vor fi receptive la acest apel disperat al ANRE, cert este că nu se întâmplă pentru prima dată să se tragă un semnal de alarmă asupra faptului că furnizorii nu și-au primit banii de la stat, iar măsurile concrete în acest sens au întârziat să apară.